Omakotitalon rakentamiseen tai rakennuttamiseen liittyy valintojen ja päätösten teon lisäksi myös toinen ulottuvuus, nimittäin budjetti. Mielenkiintoisen yhtälön siitä tekee rakentamiseen ladatut toiveet ja haaveet, rakentamisen aikajänne joka mahdollistaa suunnitelmien muuttamisen (yleensä kalliimpaan suuntaan) projektin aikana sekä käsiteltävien summien suuruusluokat ja niiden vaihtelu. 

 Niin moni asia on hienoa, ihanaa, toiveissa olevaa. On laattaa, parkettia, isoa ikkunaa, avaraa tilaa, designia. On tekniikkaa, digitalisaatiota, automatisaatiota sun muuta hifistelyä. Siihen olisi niin helppo haksahtaa ”once in a lifetime” -projektia tehdessä; jos kerran tehdään niin tehdään sitten kunnolla. 

Aikajänne muodostaa omat kommerverkkinsä; kun suunnittelu- ja rahoitusvaiheessa koko pakettia pyörittelee paperilla samaan aikaan, hahmottuu kokonaisuus paremmin. Kuitenkin rakentamisvuoden (tai puolen vuoden jos pakettitaloa rakentaa) aikana tulee tehtyä muutoksia suunnitelmiin esimerkiksi matkalla havaittujen uusien ideoiden myötä.  Tai sitten huomataan ettei valitut jutut toimikaan yhteen eikä muutoksesta aiheutuvat lisäkulut tunnu suurilta. Toisaalta myös summien suuruusluokat ja suhde toisiinsa haastaa kokonaispaketin hahmottamista. Lukujen suuri vaihtelevuus hämää helposti, kymppitonnin rinnalla kaksi tonnia on vain vähän, mutta viiden sadan rinnalla se onkin jo nelinkertainen! 

Joskus eräs raksa-kollega totesi että rakentamisessa rahayksikkö on tonni ja aikayksikkö on viikko. En silloin uskonut että se konkreettisesti ihan näin olisi, mutta oikeassa oli hän. Tarkkana saa olla. Isojen summien äärellä pienet summat ovat niitä salakavalia, kuin yksittäisiä pisaroita joista yhdessä koostuukin helposti isompikin puro. Ajan venyessä viikoista kuukausiin  ihmismieli kuultaa muistot ja täten myös eurot. 

Valinnan mahdollisuuksien edessä myös toiveiden ja haaveiden suhde euroihin hämärtyy, olisi niin kovin helppoa laittaa silmät kiinni ja antaa mennä. Vain plokata asioita yksi kerrallaan projektiin mukaan kuin irtokarkkeja pussiin karkkikaupassa. Lapsena karkkikaupassa se onnistuisikin, nyt tilanne on toinen. Vapauden kanssa rinta rinnan kulkee myös vastuu. Vastuu valintojen ja lupausten lunastamiseen ja vastuu projektin saattamisesta kunnialla päätökseen. 

Järjestelmällisellä otteella ja excelin laskukaavoilla sekä aktiivisella kustannusseurannalla taitaa olla melkoisen iso merkitys. Onneksi ne on hallussa. 

  

Mainokset