Uusi sauna on aivan ihana, vaaleaa, tasaväristä, sileää puuta. Vaaleudessaan niin tilavan tuntuista, seinien kanssa samanvärisenä luo katkeamattoman ja yhtenäisen kokonaisuuden. 

Tavoiteltavaa olisi, että uudenveroisuus säilyisi mhdollisimman pitkään. No, suojataan lauteet olisi ensimmäinen ajatus. Näin myös kaikkien sauna- ja laudevalmistajien sivuilla suositellaan, ei siis ole keksitty juttu 🙂 Vaihtoehtoja öljyämiseen on muutama, on vahoja eri värisiä, mutta värittömyyttä haettaessa vaihtoehdoksi jää apteekin parafiiniöljy tai vastaava Tikkurilan Supi saunasuoja. 

Yllätys onkin siinä että väritön ei olekaan väritön. Ohjeissa toki lukee että syventää puun alkuperäistä väriä, mutta sekään ei pidä täysin kutiaan – väri on meinaa  täysin erilainen! 

Onneksi on googlen kuvahaku, josta löytyi kuva parafiiniöljyllä käsitellyistä tervaleppälauteista ja vastaavasti sama materiaali Supi-suojalla käsiteltynä. Pakko sitä oli myös itsekin kokeilla ylimääräiseksi jääneeseen laudepuuhun. Ja onneksi kokeilin niin ei tule lopputulos järkytyksenä! 

Alla olevat kuvat kuvaavat hyvin sitä, miten suuri väriero onkaan. Irtolaudan päät on käsitelty eri aineilla, joten siksi välissä on raita, jotta hahmotellaan ero. Tuo tummempi käsittely on Supi saunasuojasta kun vaaleampi on apteekkitavarasta. Tuolla kun vetelisi kaikki lauteet niin ero nykyiseen on valtava! Suoja toki olisi hyväksi, öljyämällä lauteet vähenee se todennäköisyys että lauteeseen imeytyisi ihosta likaa ja kuona-aineita. 

   
   
Mutta jos lähtökohta on tämä alla oleva, niin haluanko ottaa riskin? Riskin siitä, että öljyämisen jälkeen lauteet näyttävät epätasaisen värisiltä ja aivan liian tummilta muuhun ympäristöön verrattuna.  Mutta jos ei ota riskiä, on lauteet hyvin nopeasti laikukkaat vaikka miten suojaisi. Jo veden imeytyminen puuhun ja kuivumisen eriaikaisuus tekee laikkuja laudepuun pintaan.  Vaikea on siis tämä valinta – öljytä vai ei. 

 
   

Advertisement