Lauantai-ilta, lapset nukkumassa (ainakin ne pienimmät) ja tuvassa rauha maassa. On siis hyvä aika harjoitella takkatulen virittelyä ensimmäistä kertaa. 

Tulen teko sinänsä on puukeskuslämmittäjälle tuttua, päivittäistä puuhaa, joskin vuosi on tullut taukoa rivarissa asumisen ajaksi. Muistan silloisen takan hankintaan ja käyttöönottoon liittyvät hiljakseen käynnisteltävät lämmittelyt hyvin. Ja takan käyttöohjeen mukaan vastaavanlaiset ohjeet tuli noudatettavaksi tälläkin kertaa. 

Tiiviin talon kanssa tulen vaatiman korvausilman takaaminen vedon edistämiseksi edellyttää pohdintaa. Ilmastointikoneessa toki on ns.takkakytkin, mutta se ei lvi-suunnittelijan ja -asentajan mukaan kuulemma välttämättä yksin riitä. Onneksi meille oli suunniteltu ja rakennusvaiheessa asennettu erillinen korvausilma-systeemi (nyt varmaan osaavampia hymyilyttää, mutta systeemin nimeä en muista 😊 ), jossa vielä oma ajastimensakin ettei unohdu systeemi auki. 

Jännää oli silti. Miten saada tuli takkaan, veto päälle ja savut ulos. Mitäs jos ei muistakaan kaikkia namiskoja  painella oikeassa järjestyksessä… 

   

Kuvasta päätellen syttyi hyvin, pari pientä laudanpätkää tällä ensimmäisellä kertaa ja ihana tunnelma valtaa tuvan. 

Melko pian tunnelmaan pääsyn jälkeen, tuli huomattua savua ilmassa. Ensimmäisenä tarkistamaan kaikki namiskat; pelti on auki – check!, ilmastointi kiinni – check!, korvausilma-ajastin päällä – check!, takan tuhkaluukku raollaan – check! Eli kaikki siltä osin kunnossa. Tarkemman selvittelyn tuloksena löytyi takan savujen ulostulokohdaksi puuhellan tulipesä! Sieltä savukieuhkuroita tuli toinen toisensa perään. Vaikka puuhellan hormissa pelti oli kiinni, ettei savut piipun päästä käänny takaisin, joten tämän vuoksi aika yllättävä ulostulo-paikka :/ Tilanne tasoittui vasta ikkunan avaamisen jälkeen. Hetken avoinna pitämisen jälkeen laitoin ikkunan kiinni mutta savutus alkoi uudelleen, joten sitä oli siis pidettävä auki koko polttamisen ajan. 

Tiedä sitten, johtuuko ulkona vallitsevasta matalapaineesta vai mistä, mutta harmillinen juttu. Toivottavasti kuitenkin ohimenevää, toistuessaan savun haju kun jää helposti kiinni kodin tekstiileihin eikä tuo ikkunan auki pitäminenkään koko polton ajan mukavalta tunnu – turha jäähdyttää tupa sitä lämmittääkseen. Polton aluksi sen kyllä ymmärtäisi, mutta koko palamisen vaatima aika on vähän pitkä, sillä talviaikaan siinä ehtii tupa kovastikin jäähtyä… 

Seuranta ja testailu tämän suhteen siis jatkukoon… Kokeillaan muutama päivä ja pohditaan syitä ja seurauksia 🙂 

Advertisement