Avainsanat

, , , , ,

Tämän päivän Kauppalehden artikkeli intoutti kirjoittamaan ihan oman tekstin tästä blogiinkin.

Tässä on viime vuosina ollut yhä yleistyvä trendi yhä suurempiin ja yhä korkeampiin asuntoihin. Ja nämä isot lukaalit saavat suuren mediahuomion sekä sosiaalisessa että painetussa mediassa. Mitä enemmän tilaa ja avaruutta sitä ihanampi ja upeampi koti on kyseessä.

Tässä samassa suossa olen tarponut itsekin. Aika ajoin unelmien koti on tuntunut niin kovin pieneltä ja arkiselta median rummuttamiin kohteisiin nähden. Onhan nykyään ihan määritelmätkin siitä miten monta huonetta millekin perhekoolle olisi ”suositeltavaa”. Tässä viime vuoden puolellahan uutisoitiin laajasti että perhe luokitellaan ahtaasti asuvaksi mikäli asunnossa on huoneita (keittiö poislukien) vähemmän kuin perheenjäseniä. Monissahan uudiskohteissa mennään nykyään hulpeasti tämän suosituksen yli ns. muilla lisätiloilla kuten kirjasto, ruokailuhuone, tv-huone, työhuone nyt vain muutamia mainitakseni. Mielellään sitä toki ottaisi vaikka millaisen lukaalin mutta niinhän jokainen meistä toivoisi myös lottovoittoakin eikös vain?

Tässä omassa projektissa on kuitenkin pyrkinyt näkemään taloudellisuuden ja mukavuuden kompromissin. Tällä hetkellä perheessä on 4 lasta, jotka kasvavat hurjaa vauhtia. Taloa ei kuitenkaan ole tehty kertakäyttöiseksi vaan samaa taloa tulisi pystyä käyttämään myös silloin kun isännän kanssa kaksin istutaan keinutuolissa ja odotellaan lastenlapsia kylään 🙂 Näin ollen hetkellinen oleminen ”tilastollisessa ahtaudessa” on varsin järkevä ja kustannustehokas ratkaisu, sillä pienin lapsista ei kaipaa omaa huonetta ennenkuin isoin lapsista jo muuttaa armeijan jälkeen omilleen. Lisäksi tilojen muokattavuus on hyvin helposti toteutettavissa eri perhekoolle kulloisiinkin tarpeisiin. Edes eläkkeelle jäädessäni ei kodissamme ole käyttämättömiä huoneita vaan tilat saadaan hyvin hyödynnettyä silloinkin – kun niitä ei ole liikaa 😉

Kauppalehden artikkelissa (klik!) parasta antia oli lause ”asumisen trendi on nyt kohtuus”. Artikkelissa  esiteltiin Kastelli-talojen 49 neliön omakotitalo, josta ei artikkelin mukaan mitään kuitenkaan puutu. Sauna ei omaankaan mieleeni ole aivan välttämätön, kiva toki mutta ilmankin pärjää. Tämä artikkeli lämmitti mieltä. Pohjapiirrustuksen mukaan talossa on pienistä neliöistä huolimatta tilaa ja avaruutta, olokeittiökin liki 30 m2 ja sen lisäksi vielä kohtuullinen makuuhuonekin. Ja kun noita ulkomittoja katselee, niin hyvinkin kompakti olematta mitenkään snadi. Jos rakentaisin uutta omakotitaloa vasta lasten kasvettua, voisin hyvinkin valita vastaavanlaisen toteutuksen.

Kauppalehden esittelemä Kastelli Cubic

Kauppalehden esittelemä Kastelli Cubic

Tämän postauksen arkoitus ei missään nimessä ole arvostella kenenkään valintoja, vaan se on lähinnä omaa pohdintaa ja uskon luomista siihen että on sittenkin tehnyt omalle perheelleen  sopivat valinnat, joskin ehkä valtaväestöstä jnkv eroavat.

Ja loppuun on pakko mainita päivän speksit:  113 kalenteripäivää, joissa 78 työpäivää jäljellä!

Mainokset