Tänään ollaan herkillä. Huomenna  17.marraskuuta vietetään maailman keskoslasten päivää. Tälläisinä päivinä ei voi olla palaamatta niihin päiviin, tunteihin ja hetkiin, jolloin tuo asia tuli ensimmäistä kertaa niin sanotusti iholle. Sitä tunnetta ei toivo kellään. Siihen joutuu niin yllättäen, valmistautumatta ja haavoittuvaisena. Huoli on valtava. 

Onneksi Suomessa keskoslasten hoito on ihan huippuluokkaa. Hyvin pienetkin keskoset, jopa alle 500g, selviävät ja osa jopa ilman jälkiseurauksia. Tähän nähden meillä oltiin isoja; 1910g on paljon 500g:n rinnalla mutta kuitenkin niin kovin vähän aikaisempien, noin nelikiloisten vauvojen rinnalla. Parikiloiselle sopiva, kooltaan 46cm oleva body kun ei mahdu edes BabyBjörnille! 

Pahimpana tuosta joulukuusta muistan sen epätietoisuuden. Epätietoisuus vauvan tilasta, kun et saakaan lastasi viereen syntymän jälkeen. Epätietoisuus siitä milloin vauvasi itkee, milloin nukkuu, sinun ollessa toisella osastolla. Lopulta epätietoisuus siitä mitä lähiviikot tuovat tullessaan, miten kauan eletään sairaala-elämää, miten muu perhe jaksaa kotona. Epätietoisuus kaikesta. Mikään ei ole siinä vaiheessa varmaa, saatika selkeää. Eikä tilannetta helpota ne paljon parjatut hormonitkaan.  

 
Onneksi elämä kantaa. Useimmiten. Tilanteita kannattaa aina suhteuttaa, vaikka oma fiilis olisi miten erityinen. Lämpimiä ajatuksia heille, joilla on komplikaatioita ja selviytyminen vaikeaa. Heitä on paljon. 

Kun kohtaat pienikokoisen lapsen, ethän päivittele pienuutta, vaan ihastele sitä sitkeyttä jonka pienenä syntynyt on jo varhain osoittanut omaavansa. Sääli ei kannata; ollaan sen sijaan iloisia jokaisesta selviytymistarinasta! Siitä meitä muistuttaa huomenna violetiksi valaistut julkiset rakennukset – Turussa tänä vuonna kirjastosilta, Logomo ja Heideken. Violetti väritys symboloi toivoa, uskoa, rohkeutta, herkkyyttä ja myötätuntoa, jotka sopivat täydellisesti päivän tarkoitukseen. Lisää tästä tapahtumasta voit lukea täältä

Ei tainnut miehen sisko tietää miten tärkeäksi tämä vauvalahjaksi saatu jääkaappimagneetti vauvavuoden aikana muodostuu 💕

  

Mainokset