Avainsanat

,

Vaikka Suomen kesän sanotaan olevan ”lyhyt ja vähäluminen” osuu vuoteen tyypillisesti useampia hellepäiviäkin. Näin ollen on siis ihan perusteltua pohtia jäähdytys-systeemien tarpeellisuutta uudessa talossa. Mutta asia  on ristiriitainen…

Edellisessä kodissa oli kuuma. Sanan varsinaisessa merkityksessä. Usein elokuussa oli niin kuuma ettei edes kermat tyttären synttärikakkua varten vaahdonneet lainkaan. Ai miksi? Etelärinnetontti, musta katto ja punamultaseinät esteettömässä auringonvalossa. Painovoimainen ilmastointi. Välikaton eristeiden määrä rakentamisajan mukainen.

No, viilennyksen tarpeen tekee ristiriitaiseksi se, että nyt on vaaleat seinät, koneellinen ilmastointi (toistaiseksi ilman jäähdytystä) ja välikaton eristepaksuus on nykyään suurempi kuin 80-luvulla. 

Toisaalta viilennyksen myötä isojen ikkunoiden (likimain lattiasta kattoon) lämpövaikutus olisi pienempi, rakentamisvaiheessa asennus on ehdottamasti kustannustehokkaampaa kuin jälkiasennuksena ja pysyypähän kärpäset ulkona kun ei tarttis läpivetona tuuletella ikkunoista. Ehdottamasti yhtenä suurena plussana nyt hankinnan puolesta on se, että maalämpökaivosta saa erittäin edullista maakylmää, joten pumpun pyörittämisen ylittävää sähköä emme viilentämiseen tarvitsisi. 

Ilmastointikoneeksi on tulossa, jos sen päätämme ottaa, kattokasettina toimiva jäähdytin. Sulautuu kattoon melko mukavasti, pinnan paksuus katon pinnasta on muutamia senttejä. 

  
Netistä ei hurjan paljoa ollut keskustelupalstoilta luettavissa käyttökokemuksia. Netti-hiljaisuus siis askarruttaa, yleisesti vähän käytetty, edelläkävijä vai kaukaa kartettava, vai mistä hiljaisuus viestii? 

Kertokaa te konkarit, hyvät blogi- ja raksakollegat, plussia ja miinuksia ilmastoinnin viilennyksestä, hyödyksi i vai haitaksi? Jos olette hankkineet vastaavan niin miksi ja jos jättäneet hankkimatta niin millä perusteilla? Nyt on hyvät neuvot tarpeen! 

Mainokset